Saturday, January 10, 2009

B/W sau W/B?

Titlul se referă la alegerea unei scheme de culori în construcţia unui site, sau a unei pagini web şi vizează raportul dintre text şi fundal: text de culoare închisă pe fundal deschis (Black on White, la extrem) sau text de culoare deschisă pe fundal închis (White on Black)?

Bine înţeles că nu există nici o soluţie perfectă şi că schema de culori trebuie să se armonizeze cu restul de elemente grafice, cu conceptul prezentat şi aşa mai departe. Trebuie avut însă în vedere următorul aspect: în condiţiile în care există mult text, este mult mai recomandat ca alegerea să fie text de culoare închisă pe fundal deschis. Varianta inversă este foarte obositoare pentru ochi şi produce o foarte neplăcută „remanenţă” pe retină. Pentru un exemplu foarte grăitor, încercaţi să citiţi tot textul de aici.

Bineînţeles, varianta cu fundal întunecat are şi ea utilitatea ei. Aceasta se regăseşte mai ales când e vorba de prezentarea de material grafic (vizual) şi cu (mai) puţin text. Spre exemplu, nu degeaba cam toate platformele de photo blogging oferă implicit şi teme cu fundal întunecat.

Între timp, dacă vreţi să vă jucaţi şi să experimentaţi cu scheme de culori, încercaţi Kuler :).
miChou

1 comentarii :

  1. Anonymous said...

    Cel mai natural se explica fundalul intunecat aducand aminte de benzile negre din jurul filmelor widescreen: permit concentrarea pe restul ecranului.