Monday, November 24, 2008

Crawlere şi interfeţe web Flash

Multe companii preferă să-şi impresioneze vizitatorii site-urilor lor prin realizarea de interfeţe în totalitate în Flash. Această platformă oferă experienţe multimedia superioare unui conţinut exclusiv HTML+CSS şi în plus, în ultima vreme, odată cu lansarea framework-ului de aplicaţii rich client Adobe Flex, a devenit accesibilă unei baze mult mai largi de dezvoltatori.

Una din problemele cu care totuşi aceste site-uri s-au confruntat până recent a fost invizibiltatea pe motoarele de căutare. Crawler-ele lor nu erau capabile decât să indexeze conţinut HTML (text), în timp ce obiectele SWF integrate in pagină erau total opace. Adobe era conştient de acest lucru, astfel încât în această vară a lansat o variantă simplificată de Flash Player, capabilă să parseze conţinutul text din clipurile SWF, şi pe care a pus-o la dispoziţie principalelor motoare de căutare (Google şi Yahoo), pentru ca acestea să poată indexa inclusiv conţinutul Flash.

Astfel, astăzi am pornit un mic experiment pentru a verifica dacă într-adevăr Google sau Yahoo indexează conţinutul Flash. Pentru acest experiment, am avut nevoie de:

  • O pagină cu conţinut Flash/SWF. Pentru aceasta, cel mai la îndemână a fost să realizez o aplicaţie Flex simplă, care conţine câteva componente cu conţinut text (Label-uri).
  • Un search term oarecum original (ca să nu stăm să căutam acul în carul cu fân... I mean în search results pages :) ). Imaginaţia mea debordantă a ales Any Donkey Owns Basically Everything.
  • Un link către pagina noastră, pentru ca Google crawler-ul să poată ajunge la ea şi s-o indexeze. La asta e bun post-ul acesta.
Long story short, aplicaţia de test rezultată poate fi accesată aici.

Puteţi oricând verifica dacă textele din clipul SWF au fost indexate căutând pe Google search term-ul magic. Este de aşteptat ca acest lucru să se întâmple (dacă este cazul), peste câteva zile. Voi reveni şi eu oricum, cu un post cu rezultatele mele, so stay tuned!


Ștefan

PS: Are 10 puncte cine găseşte modul în care am construit search term-ul :)

10 comentarii :

  1. Anonymous said...

    Stai, nu-mi spune că vine de la ADOBE?:))

  2. Stefan Bucur said...

    Bingo! :)

    Disclaimer: Numele companiei nu are nici o legatura cu backronimul mocked-up de mine pentru experimentul asta :))

  3. razvan784 said...

    > Această platformă oferă experienţe multimedia superioare unui conţinut exclusiv HTML+CSS

    Fals. Poate oferi, dar nu ofera implicit. Cat am putut sa-i injur pe [unii] cand si-au tras site in Flash. Bani aruncati pe fereastra, design prost, butoane de navigatie lipsa (si ale browserului nu mergeau), neutilizabil, oribil. I *hate* Flash.

  4. Stefan Bucur said...

    Si de ce situatia asta ar fi specifica site-urilor Flash, si nu a site-urilor proiectate si realizate prost, in general?

    Intr-adevar, parca iti pare mai tare rau cand vezi un site Flash facut cu picioarele, gandindu-te ca cei care l-au conceput au zis ca "daca e Flash, e cool by default" :)

    Dar tot ce voiam sa zic este ca din punct de vedere tehnic, este mai elegant si mai facil sa realizezi continut multimedia rich in Flash. Dar asta e doar unealta... mai conteaza si mesterul, pana la urma ;)

  5. Anonymous said...

    Nici nu aveau nevoie de mini player, avand in vedere ca specificatia swf e acum publica. Nu e mare lucru sa deschizi fisierul si sa parsezi textul static.

  6. Stefan Bucur said...

    W00t! Nu stiam de chestia asta! This is really cool :)

    In orice caz, vezi si tu ca specificatiile sunt destul de stufoase, si decat sa astepte pana ce Google implementeaza un crawler de SWF, probabil ca au preferat sa le livreze direct unul de-a gata (si bine facut).

  7. Anonymous said...

    Faptul că ai inclus fraza aia unică şi în articolul de faţă kinda defeats the whole purpose al unicităţii, nu crezi? Pe Google apare indexată doar pagina asta, SWF-ul nu.

  8. Anonymous said...

    Also, Adobe nu a lansat, ci a pus la dispoziţie.

  9. theTudor said...

    @ovi: mai e si text incarcat dinamic (parca?)

  10. Радомир Эра said...

    Dacă ai avut probleme financiare, atunci este timpul să zâmbești. Trebuie doar să îl contactați pe domnul Benjamin cu suma pe care doriți să o împrumutați și perioada de plată care vi se potrivește și veți avea împrumutul dvs. în mai puțin de 48 de ore. Am beneficiat doar pentru a șasea oară de un împrumut de 700 de mii de dolari pentru o perioadă de 180 de luni, cu posibilitatea de a plăti înainte de expirarea termenului. Faceți legătura cu el și veți vedea că este un om foarte cinstit, cu inimă bună. Acest e-mail este lfdsloans@lemeridianfds.com, iar numărul său de telefon WhatApp este + 1-989-394-3740